Στο χώρο αυτό καθένας μπορεί να περιγράψει κάποιο περιστατικό, προσωπικό ή κοινό, για το οποίο αναζητά περισσότερα στοιχεία ή πληροφορίες που λείπουν ή του διαφεύγουν. Για παράδειγμα τα άγνωστα πρόσωπα μιας παλιάς φωτογραφίας, μνήμες από μια εκδρομή με το σχολείο ή κάποια άλλη εκδήλωση, ένα γεγονός ,κτλ. Ακόμα να αναφερθεί σε ένα γεγονός, μια ιστοριούλα, ή μια εμπειρία που παρόμοιες έχουν ζήσει πολλοί άλλοι και με το χρόνο έχουν γίνει ευχάριστη ανάμνηση που μπορεί να αφορά κι άλλους.

Στείλτε μας λοιπόν κάτι που προσπαθείτε να θυμηθείτε, να εξηγήσετε ή να κάνετε γνωστό  !

Μονοπάτια Αρκάδων Ποιμένων

Τα μονοπάτια ευρίσκονται στη βόρεια πλευρά του όρους Μαινάλου της Αρκαδίας όπου είναι χτισμένο και το χωριό Βαλτεσινίκο.Χάρτης εδώ

Πρόκειται για ένα δίκτυο μονοπατιών συνολικής απόστασης 25 περίπου χιλιομέτρων που διακλαδώνονται γύρω απο μια κεντρική κυκλική διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων στην καρδιά του Βαλτεσινιώτικου ελατοδάσους με αφετηρία και τερματισμό το ίδιο το χωριό. Ενδιάμεσα ο διαβάτης συναντά κατάφυτες βουνοπλαγιές, γραφικές κορυφογραμμές, καταδεκτικές ρεματιές με αιωνόβια έλατα, επτά συνολικά φυσικές πηγές νερού και ξεπεζεύει για λίγο σε μια απ' αυτές, που είναι και η κεντρική, τη μαγευτική πηγή «της Γριάς το λιθάρι» που παραμένει σταθερά εκεί αιώνιο μνημείο της ζωής και της φύσης.

Οι  διακλαδώσεις του βασικού μονοπατιού οδηγούν σε ιστορικές περιοχές όπου κατά τον απελευθερωτικό αγώνα το 1821 οδηγούσαν τους αγωνιστές στα λημέρια τους, εξασφάλιζαν την προστασία τους, στήριζαν κατά καιρούς τη ζωή τους και διαφύλασσαν μαζί τους τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας ως τρόπο ζωής. Η αποκατάστασή τους έγινε με την συνδρομή του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ, του τέως ΔΗΜΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ και κατοίκων του χωριού.

Όλο το δίκτυο αυτό των μονοπατιών που ονομάστηκε μονοπάτι   "Αρκάδων ποιμένων" εκφράζει πολύ παραστατικά το βουκολικό εκείνο σκηνικό που ζωγράφισε ο Πουσέν και περιέγραψαν οι αναγεννησιακοί ποιητές και λογοτέχνες στα έργα τους υμνώντας την Αρκαδία.

Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ένα τμήμα 10 ή 22  χιλιομέτρων αυτών των μονοπατιών γίνεται ένας ανοικτός λαϊκός αγώνας ορεινού δρόμου κάτω απο το σύνθημα «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία» που έχει πολλαπλούς συμβολισμούς:

1. Θυμίζει και τιμά τις θυσίες εκείνων που έδωσαν τα πάντα στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας και ιδιαίτερα κατά τη σημαντική μάχη του Αγιονικόλα στο Βαλτεσινίκο στις 6 Σεπτεμβρίου του 1826 όπου η πολεμική μηχανή του Ιμπραήμ αποκρούστηκε με επιτυχία και καθυστέρησε σημαντικά την προέλασή της διευκολύνοντας έτσι τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

2. Σημειολογεί την επιστροφή στο Αρκαδικό ιδεώδες, δηλαδή τον Ανθρωπισμό και την ευδαιμονία που πηγάζεουν από την απλότητα, τις αγνές προθέσεις και τις ευγενείς ανθρώπινες ιιδιότητες. Τούτο έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια που κάνει η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία για την προβολή του Αρκαδικού κεκτημένου ως πανανθρώπινης αξίας.

3. Υποστηρίζει και προβάλλει προσπάθειες και έργα ανθρώπων που έχουν σκοπό τους την προσφορά στο συνάνθρωπο. Κάθε χρόνο  λόγου χάριν υποστηρίζει την προσπάθεια του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "ΦΛΟΓΑ" και αφιερώνει τον αγώνα στην ενίσχυση του έργου τους.

Η διάβαση των μονοπατιών είναι εύκολη, διαρκεί δύο με τέσσερες περίπου ώρες ανάλογα με τις επιλογές, για τους απλούς περιπατητές και λιγότερο μία με δύο ώρες για τους έμπειρους δρομείς. Η σηματοδότησή του εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή στο χωριό

και εδώ (σε pdf)

Video εδώ


Ελληνικός λαός
Θ. Κολοκοτρώνης
Τούτη η χώρα ούτε σιάζει ! ούτε χαλιέται !