Στο χώρο αυτό καθένας μπορεί να περιγράψει κάποιο περιστατικό, προσωπικό ή κοινό, για το οποίο αναζητά περισσότερα στοιχεία ή πληροφορίες που λείπουν ή του διαφεύγουν. Για παράδειγμα τα άγνωστα πρόσωπα μιας παλιάς φωτογραφίας, μνήμες από μια εκδρομή με το σχολείο ή κάποια άλλη εκδήλωση, ένα γεγονός ,κτλ. Ακόμα να αναφερθεί σε ένα γεγονός, μια ιστοριούλα, ή μια εμπειρία που παρόμοιες έχουν ζήσει πολλοί άλλοι και με το χρόνο έχουν γίνει ευχάριστη ανάμνηση που μπορεί να αφορά κι άλλους.

Στείλτε μας λοιπόν κάτι που προσπαθείτε να θυμηθείτε, να εξηγήσετε ή να κάνετε γνωστό  !

Πίσω στα βασικά

Για να είσαι ηγέτης, πρέπει να κάνεις τους ανθρώπους να θέλουν να σε ακολουθούν και κανείς δεν θέλει να ακολουθεί κάποιον που δεν ξέρει που πάει.

To be a leader, you have to make people want to follow you, and nobody wants to follow someone who doesn't know where he is going.

Joseph William Namath (1943- ), Παίκτης Αμερικανικού Ποδοσφαίρου,μέλος του "Hall of Fame" από το 1985

Ζούμε μια συναρπαστική , αλλά και δύσκολη εποχή ελευθερίας, η οποία γίνεται δύσκολα αντιληπτή και γι αυτό κάνει τους καιρούς μας δυσκολότερους. Με ψυχιατρικούς όρους θα έλεγα ότι αυτό που αποκαλώ «νέο-οικονομική παθολογία» οδηγείται από απίστευτες ζητήσεις για καλλίτερη ποιότητα, χαμηλότερες τιμές, ταχύτερες οικονομίες και μεγαλύτερες επιθυμίες για πλούτο. Όλα αυτά δημιουργούν αφόρητες συνθήκες κατάθλιψης, γιατί ο κόσμος ως προς τους στόχους του ανεβάζει όλο ψηλότερα τον πήχη. Αυτή η ψυχολογική κατάσταση υποβοήθησε την ανάπτυξη όλων αυτών των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, που άλλους οδήγησαν σε ταχύτατο πλουτισμό, άλλους στην οδύνη της υπερχρέωσης και άλλους στην απόλυτη χρεοκοπία. Αυτή η κατάσταση έντονης πιέσεως οξύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πορνογραφική μεταχείριση των επιχειρήσεων από τα media και τους διαφόρους διαμορφωτές πολιτιστικών προτύπων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες πρέπει να ανακαλύψουν ποια είναι τα νέα υπαρξιακά τους όρια και να εναρμονίσουν τις διαφορετικές από τις δικές τους θεάσεις του κόσμου, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Οι νέοι και οι παλαιότεροι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να ξεφύγουν από τη μέγγενη των μετόχων της επιχείρησης που κυνηγούν χρήμα και να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άλλες βασικές ανθρώπινες αξίες. Αυτό είναι σήμερα ένα «κρίσιμο σημείο» για τους ηγέτες.

Peter Koestenbaum

Καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο  Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια ΗΠΑ ο οποίος αποφάσισε μετά το 1985 να προωθήσει τις γνώσεις του στη φιλοσοφία και την ψυχιατρική στον κόσμο των επιχειρήσεων, δίνοντας βάρος στην «ηγεσία» γιατί θεωρεί πως αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε ατομική και συλλογική ανθρώπινη προσπάθεια. Συνεργάστηκε με πολυάριθμες επιχειρήσεις στις πέντε ηπείρους μεταξύ των οποίων η IBM, η FORD, η XEROX, η VOLVO, η CITIBANK η NOVARTIS  η STATOIL κ.α.     "Ναυτεμπορική 01/10/10"


Ελληνικός λαός
Θ. Κολοκοτρώνης
Τούτη η χώρα ούτε σιάζει ! ούτε χαλιέται !