Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

Α.  Αντικείμενο έργου

Καθαρισμός και συντήρηση μονοπατιών των  «Αρκάδων ποιμένων» στη βόρεια πλευρά του Μαινάλου με αφετηρία το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας (225 χιλ. δυτικά της Αθήνας,  60 χιλ. βόρεια της Τρίπολης).  Δες ένα παράδειγμα εδώ δες κι άλλο !

Η διάρκεια απασχόλησης και εθελοντικής προσφοράς είναι συνήθως δύο ημέρες που θα είναι Σάββατο και Κυριακή κατά την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο. Οι ημερομηνίες  και το συγκεκριμένο κάθε φορά έργο, θα γίνωνται έγκαιρα γνωστά στους εθελοντές  από την "επιτροπή πρωτοβουλίας" ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητά τους.

Συνήθεις εργασίες:

Αποκατάσταση νεροφαγωμάτων, γεφύρωση ρυακίων, στηρίγματα χειρός σε δύσκολες διαβάσεις, ήπιος εκβραχισμός, απομάκρυνση κλάδων και κορμών δένδρων ξεριζωμένων αποκομιδή σκουπιδιών και ξένων προς το δάσος αντικειμένων, φροντίδα πάγκων και καθισμάτων ξεκούρασης, προσθήκη και συντήρηση πινακίδων σήμανσης (τοποθέτηση τρίψιμο, βάψιμο), καταγραφή και εξωραϊσμός σημαντικών σημείων  (πηγές, σημεία με θέα πυροσβεστικά σημεία, κτλ), και  διάφορα άλλα κατά περίπτωση.

Β.  Εξοπλισμός

Προστατευτικά γάντια, γυαλιά και καπέλο, κατάλληλη ενδυμασία (λ.χ. φόρμα εργασίας) τσαπιά φτυάρια πετροκασμάδες, πριόνια μικρά χειρός και εκδρομικό σακίδιο με ατομικά είδη πρώτης ανάγκης.
Σημείωση: Tον βασικό εξοπλισμό καθώς και τα ανάλογα υλικά θα επιμεληθεί η "επιτροπή πρωτοβουλίας" . Αυτά που πρέπει κυρίως να φροντίσει ο εθελοντής αφορούν την ατομική του προστασία  καθώς και τα απαραίτητα ειδικά μέσα για το έργο που ο ίδιος θα επιλέξει να κάνει (αν θέλει για παράδειγμα να επιλέξει να κάνει κάτι συγκεκριμένο με βάση την ειδικότητά του).
Ως προς τη χρήση μεταφορικού μέσου επιτρέπεται μόνο ποδήλατο βουνού (mountain bike)

Γ.   Διευκολύνσεις που παρέχονται

Δωρεάν διαμονή για ένα βράδυ (Σάββατο), σε τοπικό ξενοδοχείο ανά δύο άτομα (δίκλινο) φαγητό χειρός (σάντουιτς) και χυμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και δείπνο το βράδυ. Χώρος κατασκήνωσης για όσους το επιλέξουν και έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Δ.  Άλλα γενικά θέματα

Οι πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία δηλώνουν μέρος των προσωπικών τους στοιχείων πέρα από το ονοματεπώνυμό τους, όπως ηλικία , επάγγελμα, ενδιαφέροντα (hobbies), e-mail τηλέφωνο, κτλ. 
Η εθελοντική προσφορά είναι τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα και αφορά  έργο που αναλαμβάνουν σαν μέλη ομάδας σε συνενόηση με την οργανωτική επιτροπή, στην οποία  υπακούουν και αναφέρονται.
Δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης ή άλλης ανταποδοτικής προσφοράς ισοδυνάμου αποτελέσματος  και η υπηρεσία προσφέρεται με ευθύνη των ιδίων των εθελοντών.
Οι εθελοντές φθάνουν στον τόπο τη προσφοράς με μεταφορικά μέσα της επιλογής τους εκτός αν άλλο αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που γίνεται πάντοτε από το site αυτό (www.anatrexo.gr) το οποίο συστήνουμε να συμβουλεύονται οι εθελοντές μέχρι την αναχώρηση για τον προορισμό τους, προκειμένου να λάβουν γνώση ενδεχομένης τροποποίησης της τελευταίας στιγμής, αναβολής λόγου χάριν ή ακύρωσης για κάποιο σπουδαίο λόγο (π.χ κακός καιρός, κτλ).
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δίδεται αναμνηστικό δίπλωμα.
Η "επιτροπή πρωτοβουλίας" διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού κάποιου ή κάποιων από τη συμμετοχή του στην εθελοντική εργασία αν κρίνει ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της κυρίως λόγω ενδεχομένης μεγάλης συμμετοχής, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ενημερώνει πειστικά του ενδιαφερομένους.

Ε. Η επιτροπή πρωτοβουλίας

Η επιτροπή πρωτοβουλίας δεν είναι μόνιμη και η σύνθεσή της δεν είναι πάντοτε η ίδια. Συνήθως η σύνθεσή της προκύπτει από την πρωτοβουλία που έχει κάποιος να πραγματοποιήσει ένα έργο στα πλαίσια του παρόντος και επιλέγει την ομάδα με βάση το ενδιαφέρον των εθελοντών και τις δυνατότητές των. Ο παρόν ιστότοπος και οι διαχειριστές του, απλά  συνδράμουν και διευκολύνουν τις διαδικασίες του "εθελοντισμού" χωρίς να παρεμβαίνουν απαραίτητα στο έργο τους.

Τέλος η έννοια του "Μόνιμου Εθελοντή" που αναφέρεται τη σχετική πρόσκληση - δήλωση έχει στόχο τη δημιουργία σταθερής ομάδας εθελοντικής προσφοράς (δεξαμενής), που θα παρατηρεί συνεχώς τις προκύπτουσες ανάγκες και από την οποία θα δημιουργούνται κάθε φορά οι επί μέρους ομάδες εργασίας.

Για να δηλώστε συμμετοχή κάντε κλίκ " εδώ"

 

Υ.Γ.  Απαραίτητο εφόδιο η χαρούμενη διάθεση